המתנה פעילה ( WW ) או שיפור אורח החיים ע”י בקרה פעילה
אנשים הבוחרים בדרך זו מבינים שסרטן הערמונית הוא סרטן הגדל לאיטו. סביר להניח שהסרטן מקנן בתוכם כבר פרק זמן מסויים לפני שהמחלה אובחנה. במקרים רבים הסרטן לא יגיע לעולם לרמה המסכנת חיים.
מדוע בוחרים כ- 30% מהאנשים המאובחנים בסרטן הערמונית בדרך זו?
אדם עשוי לבחור באופציה זו של WW בגלל אחת או יותר מהסיבות האלו:
בגלל הפחד מהטיפולים השונים המוצעים העלולים להשפיע לרעה על איכות החיים שלהם, כלומר לגרום לאין-אונות ולדליפת שתן.
חוסר אמון בטיפולים, במבצעים ובמתקנים המספקים אותם.
על ידי מחקריהם, הם מאמינים שגם הם, כמו רבים אחרים, יכולים לחזק את מערכת החיסון שלהם במידה כזו, שתגרום לסרטן להשאר בדרגה בו הוא נמצא בזמן האבחנה או אפילו במקרים מסויימים להרפא ממנו.
מחקרים מראים שרוב האנשים עם דרגת גליסון של 3+3 = 6 , שסיגלו לעצמם שיטת חיים זו הם בעלי שיעור השרדות של 82% לאחר 15 שנים. נתון סטטיסטי זה אינו שונה בהרבה מזה של אנשים העוברים טיפול קונבנציונאלי. באירופה, שיטה זו של המתנה פעילה מהווה את ה”טיפול” הסטנדרטי לאלו שיש להם דרגת נמוכה של סרטן.
חסרונות השיטה:
יש לקחת בחשבון שהמתנה פעילה מקטינה את הסיכוי של שליטה בהתפשטות המחלה לפני שהיא הופכת אלימה יותר.
חיסרון נוסף של השיטה הוא מקדם הדאגה. אנשים מסויימים לא רוצים להיות חשופים לדאגה שתלווה אותם כל ימי חייהם בגלל היותם חיים עם סרטן שאינו מטופל.
יתרונות השיטה:
1. איכות החיים נשמרת.
התאוריה העומדת מאחורי שיטה זו היא תאוריה הוליסטית. אינך יושב סתם כך ומחכה שהסרטן ייעלם או יישאר יציב. אדם הבוחר באופציה זו חייב להיות בעל שליטה על גופו. המטרה היא לעורר את מערכת החיסון להילחם בגידול. חשוב שכל אדם יתווה לעצמו את התכנית המיוחדת לו, איתה הוא יכול לחיות בנוחות.
כל תכנית חייבת לכלול את המרכיבים הבאים:
הפחתת מתחים – מתח נחשב כאחד הגורמים האוניברסליים הגורמים נזק למערכת החיסונית. יוגה, טאי צ’י ומדיטציה הם דוגמאות לפעילויות העשויות לעזור בהפחתת מתחים.
פעילות גופנית – פעילות גופנית, לפחות 3 פעמים בשבוע בדרגה המביאה להזעה ולעלייה בקצב פעילות הלב, חשובה ביותר.
שינויים בדיאטה – המטרה היא להשיג משטר תזונה שהוא חפשי מבשר ושומן. בשר אדום ומוצרי חלב נחשבים כמזיקים. מזון מטוגן, מוצרים המכילים קמח לבן ומזונות מעובדים אינם מומלצים. יש להרבות באכילת ירקות ופירות טריים על בסיס יום יומי. כן יש לצרוך לחם העשוי מחיטה מלאה ודגנים כמו דגני בוקר. דגי מים קרים כמו: סלמון, טונה, סרדינים, מקרל, הם מאוד מומלצים. אם צורכים דגים משומרים, רצוי לקנות דגים משומרים במים, מיץ טבעי או בשמן זית. אין לצרוך מוצרים מעושנים. קפה אינו מומלץ.
שמירה על משקל גוף תקין – קיים קשר ברור בין המחלה ובין עודף משקל. המתנה פעילה, או שיפור של אורח חיים ע”י בקרה פעילה צריך להביא להתייצבות או הפחתה של רמת ה- PSA. זהו המדד העיקרי של ההצלחה. בצד מדידה מדי 6 חודשים של רמת ה- PSA, יש גם להבדק בדיקת אצבע רקטלית ע”י הרופא, אחת לשנה. עלייה מתמשכת ברמת ה- PSA או בדיקה רקטלית חיובית עשויה להביא את האדם לפנות לטיפול יותר קונבנציונאלי.
תופעות הלוואי בטיפול בשיטה של שינוי אורח החיים הם חיזוק המערכת החיוסנית, הפחתת משקל, דבר שמביא לחיים בריאים יותר.
ויטמינים ותוספי מזון
קשה למצוא תמימות דעים בין המומחים על השימוש בויטמינים ובתוספי מזון. נסה להשתמש בחומרים ממקור טבעי, כלומר, ע”י אכילה של מזונות עשירים בויטמינים הרצויים.
להלן רשימה קצרה של הויטמינים ותוספי המזון המומלצים, ואם אפשר גם ציון המקורות הטבעיים:
ויטמין E – 400 יחידות ליום.
ויטמין C – 500 מ”ג ליום. מקור: פרות הדר.
סלניום – 200—מ”ג ליום.
ליקופן – כדורי ליקופן הם יקרים מאוד. קיימת מחלוקת בקשר להשפעת תוסף זה, אבל יש הסכמה מלאה על האפקטיביות של אנטיאוקסידנט חזק זה. אנחנו בישראל, ברי מזל בהיות השוק שלנו משופע בעגבניות, שהן המקור הטוב יותר לאנטיאוקסידנט זה. המקור הטוב ביותר לליקופן הם עגבניות מבושלות ומוצריהם. הקצובה היומית היא בסך הכל 2 כפיות של רסק עגבניות ליום. נמצא שבדרום איטליה שכיחות הסרטן היא הנמוכה באירופה. ממצא זה מיוחס למזון שהם אוכלים. מזונם הוא בעיקר עגבניות, בצל, שום ושמן זית.
אומגה 3 – 250 מ”ג ליום. יש לאכול 3 פעמים בשבוע דגי מים קרים כמו: סלמון, טונה, מקרל וסרדינים.
מוצרי סויה – מומלץ מאוד לצרוך מוצרי סויה בכל הצורות. במדינות המזרח הרחוק בהן צורכים כמויות גדולות של מוצרי סויה יש אחוז נמוך של סרטן. הם צורכים גם הרבה ירקות ופירות בנוסף לסויה ומעט מאוד בשר. דגים מהווים את המקור העיקרי שלהם לחלבון.
ביפן מצאו את השכיחות המנמוכה ביותר לסרטן הערמונית. מחקרים הראו שיפנים המהגרים לארצות מערביות ומשנים את הרגלי האכילה שלהם, מראים בתוך 20 שנה שכיחות סרטן דומה לזו של שאר האוכלוסיה בארץ אליה היגרו. לכן, ניתן להסיק שלדיאטה יש השפעה על הסרטן.
ראה את הפרק המציג מתכונים ומוצרי מזון מומלצים.
כל הכתוב לעיל הוא בגדר מדריך בלבד. מומלץ להתייעץ עם הרופא שלך לפני שהינך מגיע לכלל החלטה כלשהי בדבר הטיפול בסרטן הערמונית שלך.