טיפולים בקרינה
גם בקטגורית טיפול זו, כבכל קטגוריה, יש לבדוק פרט לשיעור הריפוי, גם את הניסיון ואת שיעור תופעות הלוואי שנצפו במרכז הרפואי שאתה עשוי לקבל את שירותיו. מיומנותם של הרופאים והטכנאים היא בעלת חשיבות עליונה להצלחת הטיפול, לריפוי המחלה ולאיכות החיים שלך.

מטרת הטיפול בקרינה היא הרס של התאים הסרטניים באמצעות קרינה מיננת.

בארץ מבצעים שני סוגי טיפולים בקרינה:

קרינה חיצונית, המבוצעת במרכזים רפואיים רבים.

קרינה פנימית – ברכיתרפיה – המבוצעת רק בשני מרכזים בארץ.

קרינה חיצונית.

בשיטת טיפול זו מקרינים קרני X הנפלטים ממכונה, אל בלוטת הערמונית במנה גבוהה, 5 ימים בשבוע במשך 6-8 שבועות, מספר דקות בכל פעם. השפעת הקרינה היא מצטברת, כך שמנות קרינה קטנות במשך פרק זמן ארוך יוצרים השפעה של מנת קרינה גדולה שהיא הרסנית לגידול. התהליך עצמו אינו כרוך בכאבים.

עם התפתחות הטכנולוגיה התפתחה שיטה משוכללת יותר של קרינה חיצונית והיא שיטת ה- D 3. בשיטה זו משתמשים במחשבים, המסייעים להבטיח את שיגור הקרניים במדויק למקום הנדרש, דבר המאפשר לתת לגידול מנת קרינה גדולה יותר ובה בשעה להפחית את מנת הקרינה המגיעה לרקמות הבריאות שמסביב. הפחתת מנת הקרינה לרקמות הבריאות שמסביב מקטינה גם את תופעות הלוואי של הטיפול.

הקרינה החיצונית מומלצת בדר”כ לאנשים שמפאת מצב בריאותם לא יכולים לעמוד בניתוח ולאנשים בדרגות נמוכות של המחלה, אבל שלגביהם יש ספק אם המחלה מגובלת רק לבלוטה עצמה.

משתמשים בקרינה חיצונית גם כאמצעי ריפוי נוסף, לאחר שניתוח להסרה רדיקלית של הערמונית נכשל.

שיטה זו אינה מומלצת לאנשים שלהם בעיות קודמות במערכת השתן.

בדרך כלל, הקרינה נסבלת טוב ע”י מרבית המטופלים, ויש כאלה המשלבים אותה בשגרת יומם (כמו בדרכם לעבודה).

תופעות לוואי:

עייפות שתחלוף עם תום הטיפול.

באזור הטיפול יכולים להופיע גם אדמומית וגירוי בעור (יחלפו עם תום הטיפול).

תכיפות ודחיפות במתן שתן.

קשיים בהתחלת ההשתנה.

בעיות במערכת העיכול, שלשולים.

הופעת דם בשתן ובצואה.

דימום רקטלי.

כאבים בזמן מתן השתן.

אימפוטנציה – אין אונות.

כיוון שהשפעת הקרינה היא מצטברת, תופעות הלוואי יכולות להופיע זמן רב לאחר שהטיפול הסתיים (במיוחד, בעיות במתן שתן ואין-אונות).

2. טיפול משולב – קרינה חיצונית וטיפול הורמונלי

בשיטה זו נותנים הקרנות ובנוסף גם זריקות של הורמונים. לשיטה זו יש שיעור ריפוי גבוה, אבל איכות החיים עלולה להיפגע קשות בגלל תופעות הלוואי. אנשים מסויימים מבקשים להפסיק את קבלת ההורמונים בגלל תופעות הלוואי.

תופעות הלוואי של מתן ההורמונים הן:

איבוד הזיכרון.

מצבי רוח משתנים.

דיכאון.

חוסר מוטיבציה.

גלי חום.

עייפות.

איבוד מוחלט של החשק המיני (ליבידו)

)ראה בסעיף על טיפול הורמונלי)

ברכיתרפיה
ברכיתרפיה היא שיטה שבה הקרינה באה מבפנים ואינה עוברת דרך הרקמות הבריאות בדרכה אל הערמונית. בשיטה זו מחדירים לערמונית גרגרים קטנים, עשויים טיטניום שבתוכם מצוי חומר רדיואקטיבי – יוד רדיואקטיבי.

המועמדים לטיפול בברכיתרפיה הם אנשים בעלי:

* דרגת גליסון הקטנה מ -4+3=7.

* נפח ערמונית הקטן מ- 60 סמ”ק (אם נפח הערמונית גדול מדי האדם צריך לעבור

טיפול הורמונלי הגורם להקטנת נפח הבלוטה).

* רמת PSA נמוכה מ- 10.

הטיפול נעשה בהרדמה מלאה או חלקית, (אפידורלית או ספינלית) על בסיס אמבולטורי, ונמשך כ- 90 דקות. לאחר גמר הטיפול ומתן השתן הראשון העצמאי ע”י המטופל, האדם משוחרר לביתו ולשגרת חייו הרגילה.

שיעור הריפוי דומה לזה שבניתוח רדיקלי. שלא כבניתוח, רמת ה- PSA יורדת בהדרגה והמטרה היא להגיע לרמה של 0.2 ולשמור עליה. בהרבה מטופלים, נצפית עליה ברמת ה- PSA לאחר כשנה וחצי-שנתיים, שלאחריה הרמה יורדת שוב ונשארת נמוכה. תופעה זו ידועה גם מהמרכזים הטובים ביותר בעולם.

תופעות הלוואי:

* צריבה במתן שתן (חולף עם הזמן)

* חסימה במתן שתן (ניתן לטיפול תרופתי וחולף עם הזמן)

* אימפוטנציה – אין אונות בכ- 30% מהמטופלים (תלוי בגיל המטופל

ובכושרו להשיג זיקפה לפני הטיפול).

בישראל הטיפול בשיטת הברכיתרפיה הוא חדש יחסית ומתבצע בשני מרכזים: בי”ח רמב”ם, ובאיכילוב ומכון פרוסקאר בתל אביב ע”י פרופ’ ח. מצקין. פרופ’ מצקין ביצע כבר למעלה מ- 450 טיפולים במשך ארבע השנים האחרונות. בגלל הזמן המועט שבו קיימת השיטה בישראל, לא ניתן עדין להגיע לתוצאות חד משמעיות ומבוססות לגבי שיעור הריפוי כאן. אם, וכך מקווים, הטיפול בארץ משיג את אותן תוצאות כבארצות אחרות, בעיקר ארה”ב, זה נראה כאלטרנטיבה טובה לניתוח.

אתר האינטרנט הדן בנושא הוא: